FOTO: STEFAN MATTSSON

Säkerhetsexperten kartlade
36 miljoner nedladdningar

Norska tidningen VG spårade ett 70-tal nedladdare av sexuella övergrepp mot barn med hjälp av avancerade sökmetoder. I samma data har Aftonbladet och SvD identifierat 72 svenskar. ”Alla som laddar ner borde konfronteras och få hjälp att sluta med det här”, säger journalisten Håkon Fostervold Høydal.

Det var genom en slump som it-säkerhetsspecialisten Einar Otto Stangvik hittade de första övergreppsfilerna. Han var inkopplad för att hjälpa redaktionen med en kartläggning av norska hämndporrsajter. Jobbet ledde till ett avslöjande där en norsk politiker ertappades med att stjäla och dela filer från unga flickors mobiltelefoner. Efter avslöjandet började Stangvik undersöka filer som markerats som olämpliga på hämndporrsajterna. Han kopierade filnamnen och sökte på Google. Ganska snabbt fann han sidor där filerna fick beskrivningar. Det rörde sig om grova övergrepp mot barn.
– Från början kände vi bara till några få sajter där de här filerna delades. Men med hjälp av sökmotorer kunde vi hitta fler och fler filer. Det var när jag började förstå vidden av det som jag kopplade in Håkon och frågade om det fanns en story här, säger Einar Otto Stangvik.

Håkon Fostervold Høydal, reporter, Verdens Gang. FOTO: STEFAN MATTSSON

Håkon Fostervold Høydal är reporter på VG. Han började gräva i ljusskygga internetforum, ganska snabbt hittade han användare som tipsade om olika sajter med övergreppsmaterial.
– Vi hade ett löst mål om att kanske hitta någon som laddade ned filer,  säger Einar Otto Stangvik.

Einar Otto Stangvik, it-säkerhetsspecialist. FOTO: STEFAN MATTSSON

På en handfull sajter fanns en säkerhetslucka. En loggfil som berättade vem som laddat ned materialet de senaste 24 timmarna. Stangvik skapade ett program som automatiskt letade upp och laddade ned loggfilerna. Till slut hade han kartlagt 36 miljoner nedladdningar. Men det hade kunnat bli betydligt fler.
– De första loggarna laddade vi ner sent 2013 eller tidigt 2014. De sista loggarna hämtade vi i september 2015. Men vi har inte gjort det systematiskt utan vi har hämtat lite härifrån och lite därifrån. Så 36 miljoner nedladdningar är nog en väldigt låg siffra, säger Einar Otto Stangvik.

Fotnot: Totalt identifierade VG 430 norska IP-adresser och 78 personer. När Aftonbladet/SvD bearbetade samma källmaterial identifierades 412 svenska IP-adresser. Ur dessa har Aftonbladet och SvD hittat 72 personer varav 33 har konfronteras.

Joachim Kerpner, reporter Aftonbladet
Lisa Röstlund, reporter Aftonbladet

Mark Malmström, reporter Svenska Dagbladet
Jani Pirttisalo, reporter Svenska Dagbladet

Vet du mer? Tipsa reportrarna: anvandarna@schibsted.se